Portfolio

Advies


  • Nationaal Archief | Tentoonstelling over Curaçao en de WIC (opening 2022?)
  • Centraal Museum | Tentoonstelling Voices of Fashion (2021)
  • Museum van de geest (voorheen Museum Dolhuys) | Adviesrapport op meerstemmigheid in herinrichting (2020) Zie artikel: https://www.parool.nl/kunst-media/museum-van-de-geest-geopend-dit-museum-gaat-over-ons-allemaal~b00d1f93
  • Van Gogh Museum |  Tentoonstelling ‘Gauguin en Laval op Martinique’ (najaar 2018) Een uitkomst van het advies is de programmalijn: Verkeerd Verbonden.
  • Reinwardt Academie | Adviesrapport op het diversiteitsbeleid, gericht op het curriculum, docenten, leeromgeving en werving studenten. (2018)

Spreker


2020

Foto: Theodoor Adriaans

2019

  • De Buren – Workshopleider en spreker tijdens de Workshop diversiteit in kunst- en cultuurorganisaties. Met Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA) en Clayde Menso (directeur Amerpodia) en Quincy Gario als moderator.
  • Reinwardt Academie – Gastdocent Meerstemmigheid
  • Van Gogh Museum – Spreker op de Inclusiedag voor de educatieafdeling.

2018


Projecten

Mijn kennis over meerstemmigheid deel ik graag met de culturele sector. Ik doe dit middels lezingen en workshops. Op langere termijn geef ik ook advies en werk ik projectmatig aan tentoonstellingen.

Ik heb bijvoorbeeld advies kunnen geven aan het Van Gogh Museum en het  Rijksmuseum. Daarnaast heb ik meerstemmigheid geïmplementeerd op het gebied van Tentoonstellingen in Museum Volkenkunde en het Tropenmuseum. Zie hieronder een aantal uitgelichte projecten.


Coach – Sharing Stories on Contested Histories

Groepsfoto van trainees, coaches en projectleiders

Van 1 tot 13 december mocht ik 20 jonge erfgoedprofessionals uit 11 verschillende landen (Japan, Brazilie, Suriname, Australie, Zuid- Afrika, Indonesie, Sri Lanka, Verenigde Staten, Rusland, India en Nederland) als coach begeleiden tijdens de internationale training ‘Sharing Stories on Contested Histories’. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseerde deze training in het kader van het Gedeeld Cultureel Erfgoedprogramma, in samenwerking met de Reinwardt Academie.

De training is bedoeld om kennis uit te wisselen met andere landen over het bieden van ruimte aan multiperspectiviteit voor presentatie van en omgang met ons gedeelde erfgoed. Door middel van voorbeelden van gedeeld cultureel erfgoed die als beladen kunnen worden ervaren, wordt samen met de trainees onderzocht hoe erfgoedprofessionals ruimte kunnen geven aan verschillende perspectieven op erfgoed.

Binnenkort vind je een reflectie op deze training op mijn blog!

Vernieuwde vaste opstelling Afrika Museum

Zaal overzicht verzet, kolonialisme en Afrofuturisme

Halverwege 2018 mocht ik de tentoonstellingsmakers Marieke Meijer en Richard Kofi ondersteunen bij een enorme klus: de vaste collectiepresentatie van het Afrika Museum voorzien van een nieuw en hedendaags jasje. Want hoe presenteer je het erfgoed van 54 landen in een ruimte van 800 vierkante meter? De hoofdthema’s van de tentoonstelling tonen afrofuturisme, religie, identiteit, handel, kolonialisme, hedendaagse kunst en verzet.

Tijdens dit project was ik voornamelijk bezig met onderzoek doen naar audiovisueel materiaal, rechten aanvragen, selecteren van geïnterviewden, interviews begeleiden en de montages hiervan. Mijn werkzaamheden zijn terug te zien in de: introductiefilm, Global Local Present, Religion, en de afsluitende silent disco. Binnenkort lees je meer achtergrond informatie over deze video’s via mijn blog.


Tentoonstelling Helende Kracht

Museum Volkenkunde – 2018/2019
Mijn eerste tentoonstelling als Junior Tentoonstellingsmaker bij het NMVW staat! Helende Kracht, te zien (t/m 5 januari 2020) in Museum Volkenkunde, gaat over wereldwijde spirituele genezingstradities. Ik ben ontzettend blij met het resultaat en de ruimte die ons projectteam kreeg om een meerstemmig geheel neer te zetten.

Voor deze tentoonstelling hebben we intensief samengewerkt met 6 ritueel specialisten: Coby Rijkers, Marco Hadjidakis, Alfred Quenum, Petra Nelstein en Marian Markelo. Ze dachten mee over het concept, de teksten en mochten ook hun eigen vitrine inrichten. Hiermee geven zij de bezoeker een persoonlijk kijkje in hun praktijk. De meerstemmigheid komt ook terug in de rest van de tentoonstelling met terugkerende quotes in elk thema.

Ondanks de onderlinge verschillen, zijn er veel overeenkomsten in hoe zij ziekte, zingeving en welzijn interpreteren. Zij vertellen over hun ervaringen en delen hun visie op het verleden, heden en de toekomst van hun community. De kunstenaars die aan bod komen hebben affiniteit met of maken onderdeel uit van specifieke gemeenschappen en tradities. (Belkys Ayón Manso, Twins Seven Seven, Option Dzikamai Nyahunzvi, Remy Jungerman, Renee Stout en vele anderen)

Je leest meer over de tentoonstelling via: https://www.volkenkunde.nl/nl/helendekracht


Human Interest Stories

Museum Arnhem – 2018/2019
Mijn eerste project als afgestudeerd erfgoedprofessional begon alweer in juli 2018. Hoewel Museum Arnhem tijdelijk is gesloten voor verbouwing, wil het museum graag verbonden blijven met hun bezoekers. Om meer in contact te komen met een diverse groep Arnhemmers ga ik alle 24 wijken in om bewoners te bevragen over hun favoriete kunstwerk van Museum Arnhem en te filosoferen over wat nu kunst is en wie dat bepaalt. Aan de hand van deze gesprekken en foto’s schrijf ik korte toegankelijke artikelen. Deze verschijnen van juli 2018 t/m augustus 2019 twee keer per maand in de Arnhemse Koerier en op Indebuurt.nl.

Hieronder zijn twee artikelen uitgelicht.


Begeleider Emotienetwerken

(In samenwerking met het Europees Erfgoedjaar, Dutch Culture, Imagine IC en de Reinwardt Academie.) 20 september 2018

Erfgoed kan verbinden, maar ook verdelen. Onderwerpen uit onze gedeelde geschiedenis kunnen uiteenlopende emoties oproepen. Hoe voer je een gesprek over en ga je om met beladen erfgoed? Emotienetwerken kan hiervoor de juiste methode zijn.
Tijdens de expertmeeting ‘Beladen Erfgoed’ in het Nederlands Openluchtmuseum mocht ik een groep professionals begeleiden bij de Anansiboom. Hier gingen wij samen in gesprek over de verschillende emoties die men kan hebben rondom Anansi, verhalen vertellen, maar ook het slavernijverleden. 

Foto’s: Valerie Spanjers


Tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden

Tropenmuseum – februari 2018/ juni 2018
Voor de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden heb ik collectie- en publieksonderzoek gedaan naar het onderdeel over de voormalig Nederlandse Antillen. De bijbehorende source community was namelijk ontevreden over de manier waarop hun erfgoed wordt gepresenteerd. Door middel van een brainstormsessie, onderzoek en persoonlijke collecties in bruikleen te nemen heb ik de tentoonstelling kunnen aanvullen in samenwerking met de community. Zo heb ik tijdens gesprekken met Maria Randt twee bruiklenen gekregen: een lensu (Curaçaose hoofddoek)  en maishi chiki (sorghummeel), zoals te zien op de afbeelding hieronderDeze objecten, foto’s en de bijbehorende tentoonstellingstekst laten een persoonlijk perspectief zien op het slavernijverleden.

De wisselvitrine in de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden in het Tropenmuseum