Portfolio

Mijn kennis over meerstemmigheid deel ik graag met de culturele sector. Ik doe dit middels lezingen en workshops, maar op langere termijn geef ik ook advies en werk ik projectmatig aan tentoonstellingen en marketing & communicatie campagnes.

Ik heb bijvoobeeld advies kunnen geven aan het Van Gogh Museum en het  Rijksmuseum. Daarnaast heb ik meerstemmigheid geïmplementeerd op het gebied van Tentoonstellingen en Marketing & Communicatie voor o.a. Museum Arnhem en het Tropenmuseum. Zie hieronder een aantal uitgelichte projecten.

Huidig project


Human Interest Stories

Museum Arnhem – Mijn eerste project als afgestudeerd erfgoedprofessional begon alweer in juli 2018. Hoewel Museum Arnhem tijdelijk is gesloten voor verbouwing, wil het museum graag verbonden blijven met hun bezoekers. Om meer in contact te komen met een diverse groep Arnhemmers ga ik alle 24 wijken in om bewoners te bevragen over hun favoriete kunstwerk van Museum Arnhem en te filosoferen over wat nu kunst is en wie dat bepaalt. Aan de hand van deze gesprekken en foto’s schrijf ik korte toegankelijke artikelen. Deze verschijnen van juli 2018 t/m augustus 2019 twee keer per maand in de Arnhemse Koerier en op Indebuurt.nl.

Hieronder zijn twee artikelen uitgelicht.

Advies


  • Rijksmuseum |  inclusiviteit in de Rembrandt tentoonstelling (2019)
  • Van Gogh Museum |  inclusiviteit voor STAM doelgroep in de tentoonstelling ‘Gauguin en Laval op Martinique’ (najaar 2018) Een uitkomst van het advies is de programmalijn Verkeerd Verbonden.
  • Reinwardt Academie | Adviesrapport op het diversiteitsbeleid, gericht op het curriculum, docenten, leeromgeving en werving studenten.

Spreker


  • Spreker op de culturele debatavond Night Shift in Het Nieuw Instituut: ‘Luisteren in plaats van zenden’. Samen met Birte ten Hopen (Rijksmuseum) en Shahaila Winklaar (Mauritshuis en Boijmans van Beuningen) 
  • Workshopleider en spreker tijdens de Workshop diversiteit in kunst- en cultuurorganisaties. Met Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA) en Clayde Menso (directeur Amerpodia) en Quincy Gario als moderator.
  • Spreker op de Inclusiedag voor de educatieafdeling van het Van Gogh Museum.
  • Gastdocent bij de minor Publiek en media op de Reinwardt Academie

Recente opdrachten


Begeleider Emotienetwerken

(In samenwerking met het Europees Erfgoedjaar, Dutch Culture, Imagine IC en de Reinwardt Academie.) (20 september 2018)
Erfgoed kan verbinden, maar ook verdelen. Onderwerpen uit onze gedeelde geschiedenis kunnen uiteenlopende emoties oproepen. Hoe voer je een gesprek over en ga je om met beladen erfgoed? Emotienetwerken kan hiervoor de juiste methode zijn.
Tijdens de expertmeeting ‘Beladen Erfgoed’ in het Nederlands Openluchtmuseum mocht ik een groep professionals begeleiden bij de Anansiboom. Hier gingen wij samen in gesprek over de verschillende emoties die men kan hebben rondom Anansi, verhalen vertellen, maar ook het slavernijverleden. 

Foto’s: Valerie Spanjers


Heden van het Slavernijverleden

Tropenmuseum (februari 2018 – juni 2018)
Voor de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden heb ik collectie- en publieksonderzoek gedaan naar het onderdeel over de voormalig Nederlandse Antillen. De bijbehorende source community was namelijk ontevreden over de manier waarop hun erfgoed wordt gepresenteerd. Door middel van een brainstormsessie, onderzoek en persoonlijke collecties in bruikleen te nemen heb ik de tentoonstelling kunnen aanvullen in samenwerking met de community. Zo heb ik tijdens gesprekken met Maria Randt twee bruiklenen gekregen: een lensu (Curaçaose hoofddoek)  en maishi chiki (sorghummeel), zoals te zien op de afbeelding hieronderDeze objecten, foto’s en de bijbehorende tentoonstellingstekst laten een persoonlijk perspectief zien op het slavernijverleden.

De wisselvitrine in de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden in het Tropenmuseum