Luisteren in plaats van zenden

Musea hebben vaak te maken met een dwingende project-cyclus: er is druk om te produceren, van programmering en tentoonstellingen tot publicaties en online content. Musea zijn vaak druk met zenden. Er is vaak weinig tijd om te pauzeren, te reflecteren en te luisteren. Maar hoe weten musea wat wel en niet werkt, zonder te luisteren? Hoe weten ze wat hun impact is, wat relevant is en hoe ze op een veranderende samenleving kunnen reageren? Tijdens de Night Shift van 15 november werden enkele van deze vragen beantwoord.

Tijdens deze Night Shift in Het Nieuw Instituut mocht ik het podium delen met Birte ten Hopen (Rijksmuseum) en Shahaila Winklaar (Mauritshuis en Museum Boijmans Van Beuningen). We deelden onze visies op hoe een museum beter zou kunnen luisteren in plaats van te zenden. Ik vertelde onder andere over mijn project bij Museum Arnhem waarbij ik de 24 wijken van Arnhem in ga om kunst naar de mensen toe te brengen en in gesprek te gaan. Ik deelde hierbij mijn tips & trics bij participatieprojecten. Samen met het publiek wilde ik ook graag reflecteren op het feit dat de grens tussen zenden en halen vrij dun is. Het is hierbij belangrijk om eerlijk en open te zijn over je intenties en of je wel oprechte relaties wil aangaan.

Mijn conclusie van de avond? Onze visies hadden één ding gemeen: door te luisteren en vooral actief feedback/verhalen te implementeren in je programmering creëer je relevantie en bestaansrecht als museum. 

Op het podium met Shahaila Winklaar en Birte ten Hopen.
Dit artikel delen?:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *